Szigliget Majálisdomb

A Balaton partján Szigligeten a Majális-dombon lévő Gyermeküdülő története szorosan összekapcsolódik Nyírszőlős és a nyírszőlősi iskola történetével. Szigligeten 1964-ben indult meg a táboroztatás Nyírszőlősi Általános Iskola szervezésében. A tábor területének használati jogát Tomasovszky János igazgató szerezte meg a nyírszőlősi iskola számára.
Kovács Lászlóné tanárnő iskolatörténeti írása szerint: „1968-ban jutott a nyírszőlősi iskola tulajdonába a szigligeti Majálisdomb, Tomasovszki János közreműködésével a Szigligeti Tanácstól könyvjóváírással kapta meg három intézet: Kállósemjéni Iskola és Diákotthon; Nyírszőlősi iskola és Diákotthon; Budapesti III.ker.-i Tanács.”
Későbbiekben a két másik partner kilépett az együttműködésből, így maradt kizárólagosan a nyírszőlősi iskola használatában a tábor. A tábort az 1960-as években – az iskolához hasonlóan – a nyírszőlősiek építették felnőttek, gyerekek egyaránt. Az 1960-as években és a 70-es évek elején az iskolai építkezéseken dolgozó helyi és kollégista gyerekek jutalma volt a balatoni táborozás, amely egy életre szóló felejthetetlen élménnyel gazdagított bennünket.
Nyírszőlős és Nyíregyháza 1973-as egyesülése után a város valamennyi gyermeke számára megnyílt a szigligeti üdülés lehetősége.
A Veszprém Megyei Kormányhivataltól megkért adatokból kiderül, hogy a szigligeti Majális dombon lévő tábor területe, volt úrbéres Erdőbirtokossági Társulat tulajdonát képezte, így nem lehetett szó ténylegesen tulajdonszerzésről a nyírszőlősiek részéről, csak használatról. Az 1978-ban kiállított tulajdoni lap szerint az ingatlan tulajdonjogát 1981-ben vétel jogcímen szerezte meg a Magyar Állam, az ingatlan kezelője még akkor is a 16. sz. Általános Iskola Nyíregyháza, azaz a nyírszőlősi iskola volt. 1984-ben átadás jogcímén az új kezelő a Városi Tanács VB. Művelődésügyi Osztály Nyíregyháza lett. 1996-ban átszállás jogcímén az ingatlan tulajdonjogát megszerezte a Nyíregyházi Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Jelenleg a NYÍRVV Kft üzemelteti a tábort, ahol évente közel 1000 nyíregyházi gyermek üdültetését szervezik.
Első években sátrak szolgáltak a gyerekek elhelyezéséül, majd az 1970-es években a sátrakat faházak váltották fel. Az 1960 – 1970-es években 424-es gőzmozdonnyal utaztunk a Balatonpartjára. Badacsonytördemic vasútállomásról Csepel teherautóval mentünk Szigligetre, idősebb korosztályok gyalog tették meg a 3-4 kilométeres utat. A közlekedés és a tábori körülmények sokat változtak, de az élmény megmaradt. Tanáraink mindig figyeltek a változatos élménydús programok szervezésére: hajókirándulás Badacsonyba, majd megmásztuk a hegyet, gyalogtúra a Szent György-hegy bazaltorgonáihoz, kirándulás a Szigligeti várhoz a közeli kies Rókarántóra és fürdés, fürdés a Balatonban, ahova minden alkalommal Básti Lajos színész nyaralója mellett mentünk le, gyakran láttuk is a híres színészt!
A programokat az évek alatt folyamatosan kibővítették, ma már a Tapolcai-tavasbarlang és Látogatóközpont, a Sümegi vár, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, a Fegyver- és kocsimúzeum is szerepel az úticélok között.