Jelentős alakok Nyírszőlős történetéből
Brezina András

Elsők között akadtam kutatásaim során Brezina András nevére, aki jelentős alakja Nyírszőlős történetének.
1. Az 1940-ben felépített evangélikus templom tornyában található harangot 1911-1912-ben öntötték, rajta Brezina András neve, mint adományozó olvasható. A harangot a templom felépítéséig Pivnyik József telkén lévő haranglábon helyezték el.
2. A Szabolcs vármegyei törvényhatósági bizottság 1919.május 31-i ülésén találkozunk először a nevével, amikor is tárgyalás alá vették Brezina András és társai kérelmét, hogy Kótaj község határához tartozó „Kótaji szőlők” nevezetű határrésznek önálló nagyközséggé való alakulását engedélyezzék. A nagyközség alapítása meg is történt 1922. szeptember 1.-én!
3. Nyírszőlősben 1921-ben alakult meg a Hangya szövetkezet Barna Elek általános tanító kezdeményezésére. Igazgatóság: Barna Elek, ált.tanító, elnök, ügyvezető és könyvelő, Vojkó Mihály pénztárnok, Brezina András és Ónodi Mihály.
Tehát Brezina András neve a fellehető írásos emlékek szerint háromszor 1911-1912-ben 1919-ben, 1921-ben merül fel Nyírszőlős első évtizedeiben.
Ki volt Brezina András? Hosszas kutakodás és a Nyíregyházi Evangélikus Egyház levéltára – és ahogy ilyenkor lenni szokott – a gondviselés is segített a megoldásban. A napokban köszöntöttük a 90 éves Brezina Jánosné (Született Vojsánszky Julianna) nénit, ő és családja megerősítette az általam felkutatott adatokat!
Ha az 1910-es és 1940-es éveket nézzük, akkor a levéltári adatok alapján Nyírszőlőben két Brezina András élt, apa és fia. Id. Brezina András született 1861-ben (felesége: Galló Mária) és fia ifj. Brezina András született 1892-ben (felesége: B Németh Ida). Az elhalálozásuk időpontja nem állapítható meg.
Brezina Aranka (Született 1958-ban, édesapja: Brezina János, nagyapja: Brezina Mihály, dédnagyapja: Brezina András) és Brezina Jánosné (Született 1932-ben, leánykori neve: Vojsánszky Julianna, édesapja: Brezina János, nagyapósa: id. Brezina András) elmondása szerint írásos dokumentum nincs a birtokukban, de a családi hagyományok szerint azt vélelmezik, hogy a id. Brezina András lehetett, aki kezdeményezte társaival együtt Nyírszőlős önálló nagyközséggé alakulását és volt tagja a Hangya Szövetkezet vezetőségének és vélelmezhetően az ő szerepelhet az Evangélikus templom harangján, amely 1911, vagy 1912-ben készült és csak később 1940-ben került az akkor megépült evangélikus templom tornyába!
Külön köszönet Brezina Arankának, Brezina Jánosnénak és családjuknak, valamint Belyus Beátának, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség levéltárosának a segítségükért.
 
  1. kép – Ki volt Brezina András?
  2. kép – Nyírszőlősi Evangélikus Templom harangja
  3. kép – A harang felirata
  4. kép – Nyírszőlősi Hangyaszövetkezet vezetősége
  5. kép – Brezina családfa